ΕΙΔΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ, Αθηνάς 63: Δημήτριος Καλκαντζάκος

Δημήτριος Καλκαντζάκος

Ένα κατάστημα- σταθμός στα χρόνια της Κατοχής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: Παναγής Χρυσοβέργης, 30,  φοιτητής (ΤΕΙ φωτογραφίας)

Ο Δημήτρης Καλκατντζάκος διατηρώντας οπλoπωλείο επί της οδού Αθηνάς μας διηγείται τη δική του ιστορία: «την περίοδο της κατοχής του ‘40 ο παππούς μου έστελνε κρυφά από τους Γερμανούς όπλα στην Αντίσταση…»

1. Πόσα χρόνια διατηρείτε το συγκεκριμένο κατάστημα στην οδό Αθηνάς και ποια η σχέση σας με αυτό; Τι συμβολίζει για εσάς;

O παππούς Πέτρος Καλκαντζάκος το 1925 άνοιξε το κατάστημα πουλώντας όπλα και είδη κυνηγιού. Σήμερα,  87 χρόνια μετά, θα έλεγα με ευκολία πως στο κατάστημα αυτό διήνυσα όλη μου τη ζωή. Από τα παιδικά μου χρόνια έως και σήμερα συνεχίζει να συμβολίζει την ιστορία της οικογένειάς μου, μια ιστορία που για μένα θα έχει πάντα μια ιδιαίτερη σημασία.

2. Θυμάστε μια χαρακτηριστική ιστορία που έχει σημαδέψει το κατάστημά σας αλλά και εσάς προσωπικά;

Ένας πολύ καλός φίλος μου διηγήθηκε κάποτε μια πραγματική ιστορία που δεν γνώριζα και έχει να κάνει με την περίοδο της Κατοχής. Ο παππούς μου έστελνε τότε κρυφά απο τους Γερμανούς όπλα στην Αντίσταση συμβάλλοντας έτσι, με τον δικό του τρόπο, στην απελευθέρωση. Το συγκεκριμένο κατάστημα χάραξε και τη δική μου ζωή καθώς στάθηκε αφορμή να γνωρίσω τη σύζυγο μου πριν από τριάντα χρόνια, καθώς η ίδια διατηρούσε τότε κατάστημα δίσκων στην οδό Αθηνάς.

3. Ποια είναι η σχέση σας με τα γειτονικά καταστήματα και πόσο έχει παραμείνει αυτή η αίσθηση της γειτονιάς που υπήρχε παλιότερα?

Τη σχέση μου με τα γειτονικά καταστήματα θα την χαρακτήριζα καλή αν και η αίσθηση της οικειότητας ή όπως θα λέγαμε το «άρωμα της γειτονιάς» έχει χαθεί. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων και λόγω διαφόρων κοινωνικο – πολιτικών εξελίξεων και καταστάσεων τα γειτονικά καταστήματα έχουν αλλάξει ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές  με συνέπεια να μην χτίζονται τόσο εύκολα διαπροσωπικές σχέσεις.

4. Οδός Αθηνάς σημαίνει για εσάς…

Να ξεκινήσω με μια ευχή: εύχομαι στο μέλλον να ξαναβρεί την ζωντάνια που έχει χάσει σε κάποιο βαθμό ειδικά τις απογευματινές ώρες και κυρίως εύχομαι ο κόσμος που έρχεται στην οδό Αθηνάς  να αρχίσει να νιώθει ασφαλής  όπως τότε, στη παλιά εποχή, κάτι όμως που αφορά γενικότερα το κέντρο της Αθήνας. Κλείνοντας για μένα η  οδός Αθηνάς δεν μπορεί παρά να σημαίνει μια ολόκληρη ζωή. Πόσο μάλλον όταν ο ιστορικός αυτός δρόμος ήταν η αφορμή για να γνωρίσεις τον άνθρωπο της ζωής σου.Comments are closed.

Διοργάνωση, χορηγοί και υποστηρικτές